IMG_20150830_110527.jpg

Sitä pienessä mielessä miettii välillä, mikä tämän kaiken tarkoitus on? Ei ole helppo sairastaa ja yrittää pärjätä. Monen moiset mietinnät kuhisee päässä. Miksi minä? Eikö tämä koskaan helpota? Onko pois pääsyä tästä tilanteesta? Mitä olen tehnyt väärin? Mitä oikein pitäisi tehdä? Fiilis on se, että nyt ollaan melko pohjalla. Suunta ylöspäin, mutta keinot on hiukan haussa. Pienin askelin pitäisi edetä ja toivoa, että puolen vuoden päästä tilanne olisi edes 20% parempi.

Nämä kivut aiheuttavat lisää kipuja ja se taas aiheuttaa uusia kipuja ja jos pää ei vielä ole ollut kipeä, niin nyt sekin on. Useampi vuosi takana kipuilua, viimeiset viikot taas kovempia kipuja ja koko komeus kruunattu pääkivulla. Päässä jyskyttää aamusta iltaan, välillä tunne kuin aivot purskahtaisi pihalle. Joten nyt voi hyvällä omalla tunnolla sanoa kipuja olevan päästä varpaisiin.

Viimeisten kuukausien aikana on tapahtunut melko paljon, pää ei näköjään pysy mukana ja ilmoittelee pääkivulla asiasta. Liian nopeaa tapahtuu liikaa asioita ja nyt on pakko ollut rauhoittaa tilannetta. Jo kolmen päivän tietoinen rauhoittaminen ja useiden asioiden jättäminen taka-alalle on helpottanut pääkipua.

Vuosien varrella on oppinut, että kipua on hyvin erityyppistä ja erilaiset tilanteet vaikuttavat siihen miten kivun kokee. Minulla on viiltävää kipua, polttavaa kipua, jomottavaa kipua, sietämätöntä kipua ja särkevää kipua. Yöllinen kipu on pahinta, päivällä siedän kipuja paremmin.

Kivut aiheuttavat monenlaisia ongelmia elämässä. Se vaikuttaa unenlaatuun, väsyttää kaiken aikaa. Olo on välillä sekava ja hermostun helposti. Pitkään jatkunut kipu vaikuttaa myös mielialaan ja tuhoaa itseluottamusta. Voimat menevät kipuihin ja pienetkin asiat vaativat välillä suuria ponnistuksia. Aloitekyvyttömyys vaivaa ja ruokahalu katoaa.

Välillä olisi helpompaa jos otsassa olisi pallo joka kertoisi muille kivun määrän tai sen että olen sairas. Kipu ei näy päällepäin  ja sen vuoksi tulee väärinymmärryksiä.

Itseään on pakko hoitaa ja etsiä asioita joista saat mielihyvää. Turha stressi pois elämästä ja hyviä asioita tilalle. Nämä ovat erittäin tärkeitä asioita jaksamisen kanssa. Minun kohdallani yöunet ovat hyvin repaleiset ja väsymys vaivaa jatkuvasti. Kovat lääkkeet myös väsyttävät. Olen taistellut päiväunia vastaan, koska se on minusta ollut heikon ja laiskan ihmisen merkki. Nyt olen armahtanut itseäni ja suonut päiväunet itselleni. Aiemmin illat menivät nuokkuessa ja ajatus ei kulkenut laisinkaan. Autolla en voinut ajaa iltaisin, koska olisin nukahtanut rattiin. Elämänlaatu on parantunut huomattavasti ja päiväunien ansiosta jaksan illasta tehdä asioita normaalisti.